zwaairoute

Zwaairoute

19 oktober 2020 Uit Door Zwaaisteen

zwaairoute met Zwaaistenen

Zwaairoute; geweldig idee toch! Het is een route langs locaties waar een Zwaaisteen ligt.

Een Zwaaisteen brengt een glimlach, gezelligheid en contact. Het is een stoeptegel met een vrolijke zwaaihand die voorbijgangers uitnodigt om te zwaaien naar degene waar de tegel voor het huis ligt. Zwaaistenen vind je door heel Nederland en België. Ze liggen voor het huis van iemand die zwaaicontact met voorbijgangers gezellig vindt. Soms maakt een organisaties een zwaairoute wanneer er meerdere zwaaistenen in een buurt of dorp liggen.

In Zwolle kennen ze deze route al in de Zwolse wijk wipstrik. Iedereen die wil kan via een zwaairoutekaart de huizen met Zwaaistenen vinden om er vervolgens flink op los te zwaaien. Tijdens een speurtocht speciaal voor de kinderen werd het nog leuker! Bij Zwaaisteenhouders werd aangebeld en een opdracht gespeeld.  Zo werd er al zwaaiend gehinkeld en de stoep opgefleurd met stoepkrijt.

In Heiloo, Bergen en Castricum zijn er zelfs wandel- en fiets zwaairoutes opgezet. Daar in Noord-Holland kun je echt kilometers maken en ondertussen jouw vrolijke zwaaigroet uitdelen.  Je komt bijvoorbeeld langs een oudere meneer die het prachtig vindt dat er mensen naar hem zwaaien. Hij wordt er ontzettend blij van. De route komt ook langs een gezin met kleine kinderen en door het winkelcentrum.

Bekijk zwaairoute Heiloo, Castricum, Bergen.

En in Zaventem (België) organiseerde Buurtwerker Mark Peters een winterzwaaiwandeling. Leuk en zeer coronaproef! Zaventem kent sinds maart 2019 Zwaaistenen en was daarmee de eerste in België.

zaventem

Waarom een zwaairoute? Zwaaien is belangrijk. Vooral nu de mensen veel binnen zitten. Een zwaaigroet kan iemand even oppeppen. Mensen ervaren zwaaien als gezellig en zwaaien brengt altijd een glimlach. Door te zwaaien naar een ander maak jij het verschil!

Door een zwaairoute te lopen of fietsen kom je langs mensen die het écht fijn vinden wanneer er naar hen gezwaaid wordt.

Wil je zelf een zwaairoute opstarten? Dat kan! Het begint met het plaatsen van Zwaaistenen en het werven van mensen die het fijn vinden wanneer er naar hen gezwaaid wordt.  Daarna kun je de route opzetten. Dit kan voor jouw buurt gemakkelijk via google maps. Wil je hier mee over weten, stuur dan een mailtje naar info@zwaaisteen.nl