zwaaihandjes

zwaaihandjes

14 juli 2020 Uit Door Zwaaisteen

De zwaaihandjes, zo werden de Zwaaistenen ook wel genoemd. De verwarring is ontstaat bij de start van het allereerste Zwaaisteen initiatief. Wij (welzijnswerker Marloes en ik) startten met het verven van zwaaihandjes, wat wij zelf Zwaaistenen noemden.

De pers moest nog wennen aan het woord Zwaaistenen. Ze vonden het wellicht een rare woordcombinatie. Dus maakten ze er zwaaihandjes van.

En zo werden dit koppen van de pers.

"Zwaaihandjes op de stoep in Zwolle"

“Zwaaihandjes lossen eenzaamheid op.”

In het begin was het niet makkelijk om de naam ‘Zwaaisteen’ bekendheid te geven. Maar één ding wisten we zeker, we wilden absoluut bekent worden met de naam Zwaaisteen.

Waarom vraag jij je misschien af? Nou, de geverfde handjes waren een proef. Ze hoorde thuis bij een pilotproject. We hadden het ontwerp expres simpel gehouden omdat we van bewoners wilden horen hoe we het ontwerp konden verbeteren. Die geverfde handjes waren dus niet ons eindresultaat maar het allereerste begin.

Door alle media-aandacht werden de zwaaihandjes een rage. Organisaties en gemeenten kopieerden het idee. Geen goed idee, vonden wij! Want wij zaten nog in de ontwerp en onderzoeksfase en verzamelden veel waardevolle informatie over het zwaaigedrag van mensen. Al snel bleek dat het verven van handjes helemaal niet goed werkte. Er was meer voor nodig om mensen aan het zwaaien te krijgen. Allereerst een duidelijker ontwerp. De handjes triggerden mensen onvoldoende om te zwaaien. Na wat testjes kwamen we uit bij de Zwaaisteen zoals deze nu is.

Nu, ruim een jaar later wordt er al minder gesproken over de zwaaihandjes en vinden de meeste mensen hun weg naar de Zwaaisteen. Dat is fijn want daarmee kan ik de kennis delen die nodig is om een goed Zwaaisteen initiatief op te starten.

Ben jij een organisatie en wil jij ook een Zwaaisteen initiatief opstarten? Kijk dan hier Of wil je er gewoon zelf één bestellen? Dat kan ook. Klik op deze link.

 

 

 

Zwaaihandjes
Zwaaihandjes