Waar komt de Zwaaisteen vandaan?

De Zwaaisteen® komt uit de Hanzestad Zwolle. In het voorjaar van 2019 ging ik, Corinne Tijsseling (bedenker & initiatiefnemer van de Zwaaisteen) bij een twintigtal senioren uit de Zwolse wijk Wipstrik op bezoek. Tijdens een lekker bakje koffie vroeg ik de senioren naar hun doordeweekse ontmoetingen en activiteiten. Het viel mij op dat senioren, naast hun vaste activiteiten, het vooral ook gezellig vinden wanneer er wat reuring om hen heen is, zonder dat ze daar zelf aan hoeven mee te doen. Voor de grap bedacht ik de term ‘zwaaivrijwilligers’. Bijvoorbeeld kinderen die een paar keer per dag langs een huis van een oudere lopen om te zwaaien. Niet veel later ontstond het idee van de Zwaaisteen: een stoeptegel met een vrolijke zwaaihand die mensen uitnodigt om te zwaaien naar degene waar de steen voor het huis ligt. En wat bleek… niet alleen ouderen vonden het een leuk idee. Jonge gezinnen, dertigers en veertigers waren net zo enthousiast! 

Op een warme dag, eind augustus 2019 was het groot feest in Zwolle. Samen met mijn mede-initiatiefnemer Marloes Markslag (Travers Welzijn) plaatsten wij de eerste 30 Zwaaistenen in Zwolle. Op dat moment was het nog een proef en daarom kozen we om low budget zwaaihanden te schilderen. Die bewuste dag ging de Zwaaisteen gelijk al viral! Jeugdjournaal, Hart van Nederland, Nos, radio 1 en veel lokale kranten spraken over de Zwaaisteen. 

De Zwaaisteen, met geverfde zwaaihanden, bleek niet overal goed te werken. Ook kwamen wij er achter dat, wanneer je zwaaiende voorbijgangers wilt, er meer nodig is dan alleen het plaatsen van een Zwaaisteen. Daarom gebruikten wij het eerste half jaar om de Zwaaisteen te testen en te onderzoeken. Uiteindelijk kwamen we tot een goed ontwerp van de Zwaaisteen. En we ontwikkelden een simpele maar effectieve werkmethode voor sociaal werkers, zodat zij in jouw buurt, dorp of stad aan de slag kunnen met de Zwaaisteen.

Het concept Zwaaisteen is auteursrechtelijk beschermd. De Zwaaisteen staat ingeschreven in het merknamenregister van de Benelux. 
De Zwaaisteen geeft mij en mijn broer gezelligheid, verbondenheid en het is voor ons ook een vorm van oplettendheid.

Zwaaisteenhouder Herman, 75 jaar

Video Hart van Nederland

Video Jeugdjournaal

Video de Stentor