Kleine momenten, ze maken verschil

22 december 2020 Uit Door Zwaaisteen

Ken je dat? Dat het soms even niet zo lekker loopt? Wat kan het dan waardevol zijn wanneer je momenten kunt ervaren, waarbij je zorgen even naar de achtergrond verdwijnen. Een klein moment van afleiding, bijvoorbeeld een telefoontje van je vriendin, kan soms het verschil maken voor de rest van de dag. Het lost geen problemen op, maar het kan tijdelijk verzachten.

 

Langzamerhand ben ik deze momenten als betekenisvolle momenten gaan beschouwen. Ik zie dat ze niet alleen voor mij waardevol zijn, maar voor veel meer mensen om mij heen. Regelmatig ontmoet ik mensen die weten dat hun pijn of verdriet niet zomaar zal verdwijnen. Een praatje met de buurman, waardoor gedachten even een ander spoor gaan volgen, zijn voor hen dan waardevol. Zulke momenten helpen om het leven meer betekenis te geven.

 

Zwaaien is ook zo’n klein moment waarmee je de ander een positieve ervaring geeft. Wanneer jij zwaait, kijkt de ander op, misschien glimlacht hij wel. In ieder geval heb je contact en maak je verbinding. Misschien denkt de ontvanger van jouw zwaaigroet even over jou na, of over iets anders dat hij buiten ziet. Bijvoorbeeld een plant die in bloei staat of de container die nog buiten staat. En zo kan je door te zwaaien naar een ander, de ander helpen om (even) verder te gaan op een andere gedachtegang. Vooral nu, in deze tijd waar mensen veel zorgen hebben, kan zwaaien het verschil maken.

 

Ik ben ervan overtuigd dat door deze kleine momenten mensen vaker een positief gevoel zullen ervaren. Ik houd ervan, ken de waarde ervan en zou willen dat iedereen deze kleine momenten kan omarmen.

En jij? Geloof jij dat kleine momenten van grote waarde kunnen zijn?