Kan ‘zwaaien’ betekenis geven?

22 september 2020 Uit Door Zwaaisteen

Kan een korte interactie tussen twee mensen betekenis geven?

Vanuit mijn gevoel zeg ik meteen ja! Ik ervaar vaak genoeg dat ook juist kleine interacties betekenis geven aan het dagelijks leven. Zo voel ik mij gezien wanneer een buurman me gedag zegt op straat. Het is iets kleins, maar het helpt om me thuis te voelen. Een gesprekje in de supermarkt maakt dat ik vaak opgewekter mijn boodschappenlijst afmaak. En ik voel mij prettiger wanneer mensen me groeten wanneer ik de wachtkamer van de tandarts binnenstap, dan wanneer het ijzig stil blijft. 

Psycholoog en journalist Emily Esfahani schrijft in haar boek ‘De Kracht van betekenis’ over de waarde van ‘high quality connections’. Dit zijn positieve interacties tussen mensen op korte termijn. Bijvoorbeeld een gesprekje bij de kassa of een praatje met een buurvrouw. Maar ook ‘elkaar groeten’ valt volgens Esfahani onder een quality connection. Tijdens deze interacties zijn twee mensen tijdelijk op elkaar afgestemd, met een open blik en aandacht voor elkaar. Het gevolg is dat beiden zich gewaardeerd en opgemerkt voelen. De interacties spelen een rol bij het zinvol invullen van relaties, maar ze hebben ook de potentie om relaties met kennissen en vreemden te verrijken.

Na dit gelezen te hebben… Kan ik je verleiden om eens na te denken over hoe jij zwaaien en groeten meer betekenis kunt geven?